top of page
  • Forfatterens bildeIngvild Borgestad Stander

Er du SMART?Det var da litt av et spørsmål å få i ansiktet på en helt vanlig hverdag. Men nei, dette er ikke en IQ-test for å måle intelligensen din (med tilbud om at du kan skryte av den på sosiale medier etterpå). Dette er en artikkel om hva smarte mennesker gjør for å lykkes både i forretningslivet og på det personlige plan. Hemmeligheten? Strategisk målsetting.


Vi setter oss alle mål for å forbedre oss på en eller annen måte. Vi har gode forsetter etter sommerferien som å spise bedre, trene mer, tilbringe mer tid med familien vår eller øke produktiviteten og inntekten. Vi kjører i gang i full hastighet, men dessverre hender det altfor ofte at vi blir distraherte, mister av synet målene våre og gir opp.


Hvordan kan du forhindre at du og din bedrift faller tilbake til dårlige vaner?


Tenk SMART

Målsetting er mye mer enn bare å si at du vil at noe skal skje. Med mindre du tydelig definerer nøyaktig hva du vil oppnå, hvorfor det er viktig og når og hvordan det skal gjennomføres, blir sjansene dine for suksess betydelig redusert. Herved presenterer vi fem gylne regler for målsetting, slik at du, som en smart leder, kan legge strategiske planer som kan hjelpe deg å lykkes!


Skriv ned målstrategien din, og spør deg selv om målet ditt er:


Spesifikt? Det hjelper lite å sette seg bak rattet i en bil hvis du ikke vet hvor du skal. Du trenger et mål for å vise deg veien. På samme måte er det umulig å nå et mål, hvis du ikke først har spesifisert hva det er du ønsker å oppnå. Det er også lettere å få andre med på veien når de skjønner hvor du har tenkt deg.


Målbart? Veldig mange glemmer dette og setter seg mål som er for generelle til å kunne måles. Du vet hvor du skal, men hvordan vet du om du snart er fremme, hvis du ikke kan måle resultatene dine? Generelle mål kan være å øke omsetningen eller få flere nye kunder, men du har større sjanse for å lykkes hvis du spesifiserer at du f.eks. vil øke omsetningen med 10 % eller få 10 nye kunder. En tommelfingerregel er at målet skal uttrykkes slik at det kan måles i tid, prosent eller andre enheter. Lag en handlingsplan med delmål som du følger opp underveis, for å bekrefte at du er på vei i riktig retning.


Attraktivt? Motivasjon er nøkkelen til å nå mål. Mål som vi ønsker å oppnå, har større sjanser enn mål vi føler vi burde oppnå. Hvis du har liten interesse for resultatene, eller du føler at målene ikke er relevante for deg og din situasjon, er sjansene små for at du anstrenger det for å realisere dem. Når du setter deg mål for bedriften din, bør du sørge for at dette er mål som vil bidra til fremgang for alle parter.

Still deg spørsmål som: Er dette virkelig verdt å gjennomføre? Er dette noe som må gjennomføres NÅ? Er det i samsvar med de andre planene og strategiene vi allerede har? Har jeg involvert de rette personene? For å sikre at du finner målet motiverende, skriv ned hvorfor det er viktig for deg: "Hvis jeg skulle dele denne visjonen med andre, hva ville jeg sagt for å overbevise dem om at dette er et verdig mål?" Les gjennom dette hvis du begynner å tvile på deg selv eller mister tilliten til at dere kan lykkes.


Realistisk? Det er klart at vi ønsker tusenvis av kroner i besparelser ved å iverksette alle

forbedringsmulighetene vi avdekket, helst før jul. Det hadde også vært fint med en seilbåt, et fly og vårt eget tropiske øyparadis. Men vi får imidlertid de beste resultatene hvis vi setter oss mål vi faktisk har en sjanse til å oppnå. Ikke fall for fristelsen til å sette for mange og store mål på kort tid. Dette fører nemlig ofte til skuffelse og manglende motivasjon for fremtidige mål. Husk at du alltid kan sette deg nye mål hvis du når det første målet tidligere enn forventet. Det er likevel viktig for personlig tilfredshet at målene du setter er utfordrende. De bør være noe å strekke seg etter. Når du setter deg realistiske mål og når dem, får du selvtilliten du trenger for å sette deg nye mål i fremtiden.


Tidsavgrenset? Målene dine må ha en tidsfrist. Når vi jobber mot en tidsfrist, er vi mer fokusert og motivert til å prestere. Vi planlegger tiden vår bedre, vi føler vi har bedre oversikt og kontroll, og det hjelper oss til å prioritere riktig. Det er motiverende å vite at det er en bestemt mållinje der fremme. Sørg for å kommunisere tidsfristen til alle involverte, slik at alle jobber sammen i riktig tempo.


Så tenk SMART når du setter deg mål for fremtiden. Da kan du og din bedrift glede dere over gode resultater og en fantastisk mestringsfølelse når dere krysser mållinjen sammen!


info@sekretaer.no51 visninger0 kommentarer

Comments


Logo til Sekretær.no - Virtuell assistent
bottom of page