top of page
  • Forfatterens bildeIngvild Borgestad Stander

Slik overlever du årsavslutningen

Nå er juleferien rett rundt hjørnet! Men i stedet for at roen senker seg, spretter stresshormonene dine fullstendig ut av kontroll. Årsavslutningen kommer midt opp i ferieforberedelsene, eller var det omvendt?
Du prøver så godt du kan å oppsummere året som gikk, mens du arrangerer julebord eller prøver å håndtere ettervirkningene av den dere allerede har hatt. Budsjettet skal brukes opp, eller har dere brukt for mye? Har du husket å takke alle som skulle takkes, holdt de møtene og presentasjonene du lovet før jul, ringt svigerforeldre og funnet laktosefri oppskrift på riskrem?


Mens du fortvilt prøver å skrive lister over alt du absolutt ikke må glemme, sniker bange anelser inn under pannebrasken: Var juleavslutningen på skolen i kveld??!!


Vi hjelper deg med noen gode tips til hvordan du kan balansere årsavslutningen både hjemme og på jobb med helsa i behold!Hva må gjøres nå?


Lag deg en liste over alt det som må gjøres både i forbindelse med årsavslutning og på hjemmefronten. Sorter de deretter inn i følgende kategorier:


  • Må gjøres denne uken

  • Må gjøres i dag

  • Kan vente til etter nyttår

  • Hadde vært fint om ble gjort

  • Kan delegeres bort


Må gjøres denne uken


Gå gjennom denne listen og spesifiser hvilke dager disse oppgavene må være ferdige. Velg deretter ut de seks mest tidskritiske og bruk de som grunnlag for morgendagens gjøremålsliste.


Må gjøres i dag


Ved slutten av dagen skriver du ned de seks viktigste oppgavene du MÅ få gjort i morgen i prioritert rekkefølge. Neste morgen konsentrerer du deg om den første oppgaven til den er ferdig, og så begynner du på neste oppgave. Flytt oppgavene du eventuelt ikke ble ferdig med på slutten av dagen, til øverst på listen for neste dag.


Lag en liten konkurranse med deg selv hvor du prøver å være så effektiv som mulig. Kan du ringe i stedet for å besøke? Kan du bestille på nett i stedet for å gå i butikken?


Hvis du blir ferdig med alle seks oppgavene, plukker du en oppgave fra «Hadde vært fint om ble gjort» listen og utfører den.


Kan vente til etter nyttår


Skriv de tingene som kan vente til over nyttår inn i kalenderen for neste år. Det var det. Ferdig. Nå kan du la være å stresse over disse oppgavene på tidspunkter hvor du helst skal kose deg med venner og familie.


Hadde vært fint om ble gjort


På denne listen setter du alt det du har lyst til å få unna, men som strengt tatt ikke er helt nødvendig. I hvert fall ikke i forbindelse med årsavslutningen. Vær streng med deg selv her. Her handler det faktisk om å senke kravene litt:


Kanskje har du lyst å bake syv sorter til jul. Kan du i stedet bake to? Kan du kjøpe?

Kanskje du vil stikke innom gode kunder og samarbeidspartnere med en liten hilsen. Må du finne opp kruttet hvert år, eller holder det med en sjokolade og «takk for i år»?

Se etter måter du kan gjøre det enklere for deg selv!


Spør de rundt deg om hva de føler er strengt tatt nødvendig. Kanskje du får gode innspill eller noen melder seg frivillig til å ta noen av oppgavene for deg.


Ekstra tips: Merk av på listen lystbetonte oppgaver, og utfør en av disse når du er ferdig med dagens MÅ-gjøremål. På denne måten belønner du deg selv med en oppgave du har lyst til å utføre. Vinn-vinn!


Kan delegeres bort


Vi vet at du er et supermenneske som får masse gjort. Og du vet best hvordan ting skal gjøres. Men delegering er gull verdt for å redusere stress. Noen ganger er det bedre at noe blir gjort 90 % enn ikke i det hele tatt.


Se på de rundt deg på jobb og hjemme og vær åpen om hvordan du føler deg. Gjør årsavslutningen og ferieforberedelsen til en hyggelig laginnsats.


Sørg for at alle lagkameratene dine, både på jobb og hjemme, vet hva som må gjøres, og hvilke oppgaver som er viktigst. God kommunikasjon er nøkkelen til suksess!Vær realistisk


Vær ærlig med deg selv. Du kan ikke klare alt hele tiden. Du trenger også søvn, lunsjpauser, familietid, egentid og mosjon.


Sett grenser for hvor lenge du skal jobbe. Hvor mange du skal hjelpe. Hva kunder kan kreve av deg. Hvor sliten du skal tillate deg selv å bli.


Verden kommer ikke å kollapse hvis du ikke når alle målene dine. De aller fleste vet hvor stressende årsavslutninger kan være, og de har forståelse for dette. Så send heller en hyggelig melding om at du vil komme tilbake på jobb med nye krefter snart. Det er bedre å tygge over for lite enn for mye.


Husk hvorfor du gjør dette


Ferien er rett rundt hjørnet. Du har overlevd et heidundrende år med pandemi, krig i Europa og kriser i samfunnet. Du har en jobb å gå til. Du har venner og familie å komme hjem til.

De der hjemme fortjener den beste versjonen av deg denne julen. Den som har tid til gode samtaler og masse latter.


Så ikke la stresset hope seg opp så mye at du ikke kan nyte den verdifulle tiden dere har sammen. Du trenger det for å kunne ta fatt igjen på 2023!
P.S. Hvis du føler det ble altfor travelt for deg i år, hvorfor ikke spørre Sekretær.no om litt ekstra hjelp til neste år? Vi tar gjerne den praten, når vi er tilbake på kontoret over nyttår!

40 visninger0 kommentarer

Comments


Logo til Sekretær.no - Virtuell assistent
bottom of page